Trapleuning in inox

In een moderne woning mag een trap zonder leuning dan stijlvol zijn, een ongeval is snel gebeurd. Zeker op jonge en op oudere leeftijd, is een trapleuning zeker geen overbodige luxe. Vaak wordt een functionele trap dan ook vergezeld van een bijpassende trapleuning.

Waarom een trapleuning?

 • Bescherming van de muren: Mensen houden zich bij het betreden van een trap graag ergens aan vast. Wanneer er geen trapleuning voorzien is, komen muren al snel vol vuile handen te staan. De kost van een trapleuning is bijgevolg verwaarloosbaar omdat de trapleuning u heel wat overbodig schilderwerk bespaart.
 • Veiligheid: Kies bij een open trap steeds voor een trapleuning aan de open zijde. Indien iemand zijn evenwicht verliest, kan de trapleuning die persoon stoppen in zijn val. Gevaarlijke valpartijen kunnen zo vermeden worden.

Afmetingen van de trapleuning

 • Afstand tot de muren
  Wordt de trapleuning aan de muurzijde geplaatst, dan kunt u het best met de volgende tips rekening houden:

  • een open ruimte van circa 5 centimeter is gewenst om uw hand gemakkelijk rond de leuning te krijgen
  • deze afstand mag u laten uitlopen tot circa 10 centimeter. Een grotere afstand wordt niet aangeraden omdat u teveel ruimte verliest.
 • Diameter en dikte
  Om een comfortabel gevoel te creëren, is een goede grip noodzakelijk. De diameter van een comfortabele trapleuning bedraagt tussen de 33 en 44 millimeter.
 • Hoogte
  Voor het bepalen van de hoogte waarop de trapleuning moet komen, is geen vaste regel. Er wordt voornamelijk rekening gehouden met persoonlijke wensen en de grootte van de inwoners. Opteer toch liefst voor een hoogte tussen de 85 en 95 centimeter. Hierbij wordt de afstand gemeten vanaf de neus van de traptrede.

Materiaal van de trapleuning
Onze voorkeur gaat uit naar een trapleuning in inox. Met inox kunnen grote lengtes overbrugd worden zonder dat de trapleuning gaat doorbuigen. Er zijn verschillende types trapleuningen in inox: de klassieke ronde buizen of de vierkante of platte itéré. Indien de trapleuning op de trede wordt geplaatst, wordt deze afgewerkt met een rosas. Montage naast de treden is ook een mogelijkheid.

Montage vindt steeds plaats zonder zichtbare bouten, vijzen of lassen. Hierdoor vormt de trapleuning een naadloos en mooi geheel.

Picture 3