Een traditionele chape bestaat uit een mengeling van zand en cement. Chape is de eigenlijke drager van uw vloerafwerking ( tegels, parket, laminaat, linoleum en vast tapijt) die pas geplaatst wordt nadat de eindchape is uitgedroogd.
De droogtijd van een traditionele chape is bij optimale omstandigheden (met een oostenwind en een temperatuur van 20° C) één week per centimeter dikte. Aangezien die perfecte omstandigheden in België zelden of nooit voorkomen, mag u al snel 10 dagen droogtijd rekenen per centimeter chape. Wanneer de chape dikker is dan 8 cm, moet u zelfs al twee weken per centimeter traditionele chape rekenen. Het is aan te raden om tenminste drie weken te wachten vooraleer u op de deklaag loopt. Wilt u hem toch eerder gebruiken? Dan raden wij u aan planken op de chape te leggen om de druk te verdelen.

Om tijd te winnen, beschikt Bouwmaterialen Vinckier ook over sneldrogende chapes die een aanzienlijk kortere wachttijd vragen dan de traditionele chapes. Bij sommige types sneldrogende chape is het mogelijk om deze reeds na 3 à 4 uur te belopen. Bepaalde types sneldrogende chape laten u zelfs toe om deze reeds na drie uur te betegelen met keramische tegels of natuursteen. Voor parket is het altijd noodzakelijk om minstens 24 uur te wachten.

We raden u aan om zowel bij traditionele chape als bij sneldrogende chape steeds een dieptevochtmeting te laten uitvoeren door de plaatser van uw vloerbekleding alvorens tot de plaatsing over te gaan. Zeker voor parket is het cruciaal dat de chape voldoende droog is.

Picture 3