Kiest u ervoor om de wandtegels te laten hangen? Dan kunt u gebruik maken van een waterdicht afdichtingsmembraan om de muren af te schermen.

Net zoals men niet over dakramen spreekt, maar over Velux, spreekt men ook vaak over een Kerdi-doek in plaats van een afdichtingsmat. De Duitse tegelprofielfabrikant Schlüter kwam immers als eerste op de markt met een afdichtingsmat – Kerdi genaamd. Ondertussen zijn er al vele andere spelers op de markt die afdichtingsmatten (Kerdi-doeken) verkopen.

Toepassing en functie van een afdichtingsmat

Een waterdichtingsdoek (Kerdi-doek) is een barstoverbruggende mat uit zacht polyethyleen. De waterdichtingsdoek (Kerdi-doek) is aan beide zijden voorzien van een special vliesweefsel dat een doeltreffende verankering in de tegellijm garandeert. Deze afdichtingsmatten zijn in combinatie met vloer- en/of wandtegels uitermate geschikt voor contactafdichtingen.
Met een geschikte tegellijm worden de afdichtingsmatten (Kerdi-doeken) op een vlakke ondergrond gelijmd. Bij de onderlinge verwerking van stroken is een minimale overlapping van vijf centimer nodig. De tegels kunnen met de dunbedmethode rechtstreeks op de waterdichtingsdoek (Kerdi-doek) aangebracht worden. Ook andere pleisterlagen of afstrijkbare bekledingsmaterialen kunnen op de afdichtingsmatten aangebracht worden.
Voor een vochtgevoelige ondergrond zoals gipskarton, gipspleister of hout, kunnen ook dampschermen aangewezen zijn.

Picture 3